marzec20

lasagne:) pyyyyyyszne:)

dodano: 20 marca 2010 przez Iness82


sos pomidorowy - najważniejszy (jakby boloński): - 500g mięsa mielonego, - 2 cebule, - 2 puszki pomidorów krojonych lub nie krojonych lub świeżych ale to już trzeba pokroić i obrać skórkę, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego + 1 łyżka ketchupu, - 6 ząbków czosnku – jeżeli lubisz J - sól, pieprz, olej do smażenia sos beszamelowy: - 0,5 l mleka, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki mąki pszennej - szczypta soli - dodatkowo, ale niekoniecznie: sok z 0,5 cytryny ponadto: - 8 prostokątów makaronu lasagne – makaronu nie gotujemy - 350g sera Włączamy piekarnik aby się nagrzał tak do 200 st.C. Kroimy cebulę obojętnie jak i podsmażamy na oleju. Jak się zeszkli, dorzucamy mielone. Ważne, żeby mielone było dobrej jakości, żeby się ścinało na brązowo jak na prawdziwe mięso przystało, a nie pozostało wiecznie czerwone niczym rdza na bagażniku Skody. Hehehehe Podsmażamy mięso tak długo, aż większość płynu z mięsa odparuje i dodajemy pomidory z puszek oraz koncentrat pomidorowy, ketchup oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Teraz jest idealny moment, żeby przyprawić sos przyprawami. W tak zwanym międzyczasie należy przygotować sos beszamelowy. Chwilkę dosłownie podsmażamy mąkę na maśle i zaraz wlewamy mleko. Nie należy sosu gotować, tylko doprowadzić do pierwszego momentu, kiedy już widać, że chce wrzeć. Podobno sosu tego nie można zepsuć, ale stwierdzam, że jest to możliwe, jeśli przypali się mleko. Aby zapobiec takiej katastrofie należy sos mieszać tzw. rózgą albo trzepaczką, jak zwał - tak zwał, ważne żeby mieszać aż sos zgęstnieje. Jeśli bardzo długo nie gęstnieje, nawet po lekkim ostygnięciu, należy dodać jeszcze łyżeczkę mąki i ponownie zagotować. Ser należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Teraz można układać warstwy z tych wszystkich dobroci. Na dno naczynia wylewamy cienką warstwę sosu pomidorowego i na nią układamy płaty makaronu (nie ugotowanego oczywiście). W wolne miejsca należy dołożyć połamany makaron, jeśli cały się nie mieści. Następnie wylewamy następną warstwę sosu pomidorowego, na to słuszną ilość sosu beszamelowego uwieńczonego startym serem. Następnie zaczynamy od nowa: sos pomidorowy, sos beszamelowy i ser. Na wierzchu ostatniej warstwy musi znaleźć się sos pomidorowy z beszamelowym i serem. Pieczemy około 40 - 50 minut. Gotowe. SMACZNEGO   




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy